donderdag 6 maart 2014

Tim Keller en Tommy Wieringa

Ze komen tegelijk met een nieuw boek aan het begin van de Boekenweek.
Van Tommy Wieringa is dat logisch: zijn boek Een mooie, jonge vrouw is het Boekenweekgeschenk.
Van Tim Keller komt deze week zijn hoofdwerk Centrum-Kerk uit.
Een boek over hoe de kerk zijn plaats in de samenleving kan innemen. Want dat de kerk relevant moet zijn voor de maatschappij waarin de kerkleden zich bewegen is voor Keller een uitgemaakte zaak.

Noodzakelijk daarvoor is dat kerkleden midden in die maatschappij staan. Lezen wat hun naasten lezen, films zien die hun naasten zien.

In het verleden werd het Boekenweekgeschenk vaak door christenen gemeden. Er werd in gevloekt, en de liefde bedreven buiten het huwelijk.
Er kwam een alternatief geschenk tot stand: het christelijke actieboek.
Begrijpelijk, maar vanuit Kelleriaans oogpunt misschien toch niet een heel goed idee. (Niets ten nadele van het actieboek van dit jaar van Lisette van de Heg.)

Het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa brengt ons zeer dicht bij mensen van vlees en bloed zoals we die elke dag tegenkomen. Op ons werk, bij het buiten zetten van de afvalcontainer, en in toenemende mate ook zomaar ineens in de kerk. Het kan geen kwaad ze ook in geschrifte eens te ontmoeten. Met hen mee te denken, mee te leven misschien wel. En dan enkele vrijpartijbeschrijvingen maar voor lief te nemen. Want die hoeven van mij ook niet zo nodig.

En van Tim Keller misschien ook wel niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten