vrijdag 26 april 2013

De eerste nieuwe Liedboekliederen zijn bekend

Er begint wat zicht te komen op de inhoud van het nieuwe Liedboek.
Tot nog toe was de informatie steeds heel globaal en algemeen. Veel over het type liederen, weinig tot niets over concrete liederen. Welk lied komt er nu wel in en welk lied niet?

Maar sinds deze week weten we weer iets meer. Het boek Het nieuwe Liedboek in woord en beeld van Dr. Jan Smelik is verschenen. Daarin geeft Smelik een overzicht van en een uitgebreide toelichting bij het nieuwe Liedboek dat op 25 mei gepresenteerd wordt. En hij bespreekt dan natuurlijk ook een flink aantal liederen daaruit. De lijst is te vinden op www.eennieuwliedboek.nl.

Het gaat om 172 liederen, dus zo’n 17% van het totaal van 1006 nummers. Toch wel een heel aantal, en dat nodigt uit tot een eerste voorzichtige analyse. Met de nadruk op ‘voorzichtig’.

100 van de 172 liederen komen ook al voor in het oude Liedboek. Als dat representatief is, dan is dat dus ruimschoots meer dan de helft, en dan zouden er dus 584 liederen uit het oude Liedboek in het nieuwe moeten staan. En dat bewijst dan meteen dat de steekproef niet maatgevend kan zijn, want het oude Liedboek telt slechts 491 nummers! Daarvan is bovendien bekend dat die niet allemaal mee zijn gegaan naar het nieuwe.
Kennelijk geeft Smelik in zijn boek wat meer aandacht aan het oude lied dan aan het nieuwe. Wat begrijpelijk is, gezien de historische insteek van zijn overigens fraaie boek.

Interessant blijft nog wel om te zien dat van de ‘oude’ vertalers uit het Liedboek 1973 J.W. Schulte Nordholt er uit springt met 29 nummers. Ad den Besten volgt met 20, Jan Wit met 14, en Barnard met 9. Van der Molen komt 5x voor, Burger ook 5x, Smelik 4x, Muus Jacobse 2x..

Huub Oosterhuis blijft goed vertegenwoordigd, met in deze eerste selectie negen liederen.

Zo valt er uit deze lijst al veel boeiend materiaal te halen.

Wat we nog niet of nauwelijks weten is, welke liederen niet in het nieuwe Liedboek komen. Dat is maar van een enkel lied bekend, dat Smelik in zijn boek noemt. Grote schokken zaten daar wat mij betreft niet bij. Wilt u het naadje van de kous weten, dan is het toch zaak om het boek van Smelik te kopen, wat voor ieder die in het onderwerp ge├»nteresseerd is een goede zaak is – en anders geduld oefenen tot 25 mei. Als u op tijd bestelt bezorgt Wever Van Wijnen u uw exemplaar meteen bij verschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten