donderdag 3 januari 2013

Alles of niets

Mijn eerste citaat van het nieuwe jaar is, het lijkt me goed te verdedigen, een Bijbeltekst. Psalm 90:1:
Heer, u bent ons een toevlucht geweest, van geslacht op geslacht.
Woorden op het graf van mijn vader in Harderwijk. Ik had een afspraak in de Aagje Dekenlaan, en omdat onder het nieuwe kabinet de dingen er op verschillende punten niet op vooruit zijn gegaan, en een van die punten de aansluiting van de dienstregeling van Arriva en NS op station Leeuwarden is, zodat er nu nog maar één keer per uur een overstap van Franeker richting Zwolle is, was ik al vroeg in deze schone oude universiteitsstad aangekomen. Even op het vouwfietsje doorfietsen in het prachtige frisse weertje leverde een onverwachte mogelijkheid op om de Elzenhof te bezoeken. Ik had het niet meer zo in mijn hoofd, wat er op de grafsteen van Dirk Johannes van Wijnen stond, maar ik had het wel kunnen raden. Zeker zo vlak na oudjaar. Mooi.

Mooi was trouwens ook de treinreis. De eerste zilverreigers van het nieuwe jaar, een vlak langs de spoorbaan in een sloot. En geen enkele blauwe reiger. Straks worden de blauwe nog door de zilvers overvleugeld!

En mooi ook het gesprek bij prof. Wim Verboom, over de Heidelbergse Catechismus. We gaan mooie herdrukken maken van de allereerste uitgaven. De eerste Nederlandse, in papieren band en in halfleer, en de allereerste Duitse, nog zonder de Paapse mis erin, ook in papieren band en in halfleer.
Verboom "woont in de Heidelbergse Catechismus" zoals hij zelf zei. Hij ontdekt nog steeds nieuwe dingen. Zoals het, wat hij noemde, alles-of-niets-principe dat in de HC overal doorklinkt. Voorbeeld: vraag en antwoord 44. "Wat eist van ons het tiende gebod? Dat ook de de minste lust of gedachte tegen enig gebod Gods in ons hart nimmermeer kome, maar dat wij ten allen tijde van ganser harte aller zonden vijand zijn en lust tot alle gerechtigheid hebben." Ja, daar zit inderdaad weinig ruimte tussen... En ga je de Catechismus daar dan weer eens op doorlezen, dan proef je het overal: het is alles of niets. Het alles of niets van de liefde, die ook van geen halfslachtigheid wil weten.

Ja, een mooie dag was dat, gisteren. En als je zusje dan ook nog in Harderwijk woont en kip met snijboontjes voor je klaarmaakt... Dan is dat een mooi afsluitend dankpunt!Geen opmerkingen:

Een reactie posten