maandag 10 december 2012

Als een dak dat ons beschermt

Het is altijd een vaste gang, tijdens de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse: mijn wandeling naar de hal met Italiaanse uitgevers, en dan een ommetje naar de uitgeverij van het Vaticaan. Daar ligt op de balie een mooie ansichtkaart met een portret van de paus. Ik kwam er al toen Wojtila nog paus was. Er zijn toch soms nog wel mensen die ik een kaartje stuur en die een mooie pausfoto dan wel kunnen waarderen.

Vanaf het pontificaat van Benedictus XVI vind ik volgens mij niet of nauwelijks nog kaarten of foto's met alleen maar zijn portret. Benedictus wil vooral de boodschap van het evangelie kwijt. Dat merk je aan alles.

Vandaar dat ik dit jaar thuiskwam met mooi vormgegeven kaarten met citaten uit de prachtige boeken over Jezus die de paus geschreven heeft. Het laatste boek uit die reeks, over Jezus' geboorte en zijn kinderjaren, verschijnt binnenkort. Mijn citaat voor vandaag komt uit deel 1. Onder de geheven handen van de paus op de mooie ansichtkaart staat:

Le mani benedicenti di Cristo sono come un tetto che ci protegge. Ma sono al contempo un gesto di apertura che squarcia il mondo affinché il cielo penetri in esso e possa diventarvi una presenza.

Oftewel, volgens Google translate:

De zegenende handen van Christus zijn als een dak dat ons beschermt. Maar ze zijn beiden een gebaar van openheid dat doorboort de wereld door te dringen in de lucht en het kan diventarvi een aanwezigheid.

Dan begrijpt u het in grote lijnen wellicht al wel, maar ik wou er dit maar van maken:

De zegenende handen van Christus zijn als een dak dat ons beschermt. Maar ze zijn tegelijk een gebaar dat de wereld openscheurt zodat de hemel erin kan doordringen en voor ons een aanwezige werkelijkheid kan worden.

En na zo'n citaat kan mijn dankpunt voor vandaag lijkt mij slechts zijn: dank voor een paus die zo over Jezus schrijft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten