vrijdag 14 december 2012

Cassina-Kovacs-Kolman

Deze ochtend staat in het Nederlandse Dagblad de maandelijkse Boeken-Toptien, en het doet een uitgever natuurlijk best goed als bij de tien non-fictietitels er drie uit zijn stal zijn, waaronder plaats 1 en 2 - en ook nog een roman bij de fictie.
Of dat dan betekent dat we als uitgeverij op dit moment helemaal aan het binnenlopen zijn is wat anders, maar het is natuurlijk wel leuker dan géén boeken in de toptien.
Nummer één, het nieuwe bijbelse dagboek van Arie van der Veer, leent zich niet zo erg voor mijn boekcitaat van vandaag. Nummer twee, Bevrijd van je zelf van Tim Keller wel degelijk. 

Ik kies voor een klein inkijkje in het uitgeefproces. Dit boek is een vertaalde uitgave zoals de lezer zal begrijpen. En vertalen is soms ook een beetje aanpassen aan de cultuur. Gaat het in het origineel dus over baseball, dan is het wel aardig om dat in de vertaling te vervangen door een sport die iets dichter bij de Nederlandse beleving zit. Ligt de vertaling dan net op het uitgeverijbureau ten tijde van de Olympische Spelen, dan komt al gauw een gouden turn-medaille in beeld. Zo kan voortaan de uitgave van dit boekje van Keller redelijk nauwkeurig gedateerd worden op zomer 2012, aan de hand van de volgende zinnen uit een passage waarin Keller schrijft over hoe een mens vrij kan worden van de bewondering van zijn omgeving. Hij gaat daar ver in:

"Zou je niet willen dat je een turner was die zilver wint en toch enthousiast is over die schitterende drievoudige Cassina-Kovacs-Kolman-sprong van degene die goud gewonnen heeft? Dat je die net zo mooi vindt als een zonsopkomst? Dat je het prachtig vindt dat-iegelukt is? Dat het er niet toe doet of jij succes hebt of iemand anders. Dat het niet uitmaakt of zij het deden of jijzelf. Dat je net zo blij bent dat het iemand anders is gelukt als wanneer het je zelf was gelukt – gewoon omdat het zo prachtig was.
Waarschijnlijk zul je zeggen dat je niemand kent die zo is. Maar jij en ik hebben wel die mogelijkheid, als we de weg opgaan die Paulus ingeslagen is. Ik kan gaan genieten van dingen die niet over mij gaan. Mijn werk gaat niet over mij, mijn sportprestatie gaat niet over mij, mijn verliefdheid gaat niet over mij, mijn relatie gaat niet over mij. Ik kan oprecht genieten van dingen op zich."


De vraag is boeiend of dat nu beslist de kern van het christelijk geloof uitmaakt: niet uitzijn op eigen succes. Er is denk ik veel voor te zeggen. 

En verder waren we hier vanochtend dankbaar voor iedereen die veilig op zijn plaats van bestemming aankwam, met veel auto's in sloten en andere ongemakken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten