vrijdag 9 november 2012

Engelse oostkust

Ach, wat wordt een mens meteen weer meegesleurd in de dingen die moeten gebeuren.
Onze nogal verlate zomervakantie (na de behoorlijk vervroegde van eind mei) viel in de herfstvakantie, en onze thuisreis is al weer een week geleden. Proberen vast te houden, die rust, is het aloude devies.
Dus nu eerst een rustig blogje, tussen de stapels op het buro.
Over de Engelse oostkust bij Aldeburgh eerst maar eens.
Wat doen jullie daar dan in Engeland, jullie hebben dat land intussen toch wel helemaal bekeken, vroeg een schoonzusje.
Tja. We staan in de eerste schemering op ons gemakkie op. Halen het versgebakken broodje uit de broodbakmachine, die lekker achterin de auto meegekomen was. Meteen ook smeren voor de lunch. Heet water mee, koekjes in trommeltje mee, oranje Ordnance Survey-kaart bekijken voor de route, en er op uit. Wat fotograferen tussen de oude mouterij-gebouwen van Snape Maltings: waarom is verval toch vaak zo mooi, herfst als het mooiste seizoen. Daarvan genieten we verder als we door en langs het gouden riet gaan wandelen, naar de kerk van Iken. Halverwege op een grote steen aan het water van de Alde ons eerste kopje koffie, een kleine zilverreiger vliegt langs met zijn aandoenlijke bungelende gele pootjes, een zeehond zwemt recht op ons af, geeft nog net geen knipoog. Waar smaken de Hema-biskwietjes lekkerder dan op zo'n plek? (Tja, ook meegenoemen, de Engelse economie heeft geen grote stimulans van onze bestedingen ontvangen.)
De lunch tussen opvliegende patrijzen in een wortelveld, vers worteltje tussen de pindakaasboterham, heerlijk! Weer even zoeken op de kaart, staat dit watertje erop, waar zijn we eigenlijk precies, o, kijk daar zit een witgatje langs de kant, hé, die worteltjes liggen helemaal los op de grond, jammer om te laten verpieteren, o, ook nog een aardappel, en ja, een paar kilometer verderop nog een berg uien, alleen de rookworsten liggen niet voor het oprapen, die zijn nog verpakt in varken, honderden varkens, kauwend op kiezels, nog nooit gezien dat varkens dat doen, op kiezels kauwen, terug naar Snape, de schemering valt al weer in, maar dat komt ook door een miezer-regentje, gauw lekker naar huis, hutspot koken, lange avond aanrommelen, boek, spelletje, zelfs een legpuzzel in de vorm van een mooie Sèvres-theepot - tja, wat doe je tijdens zo'n vakantie in Engeland?
En dan bij terugkeer mooie hectiek. Een schitterende Atlas De Wit verschenen die niet aan te slepen valt, nieuwe boeken van Arie van der Veer, van Tim Keller, van Ron de Vos. Heerlijk!


Atlas De Wit : Wit, Frederick de, 9789401401890 Bevrijd van je zelf : Keller, Tim, 9789051944532 Geloof dat maar : Veer, Arie van der, 9789051944501
Nederlandse fregatschepen en barken : Vos, Ron de, 9789051944525

Geen opmerkingen:

Een reactie posten