dinsdag 13 november 2012

De nieuwe aartsbisschop

Zou een vertrekkende bisschop invloed kunnen uitoefenen op wie zijn opvolger wordt? Die vraag kwam in mij op toen bekend werd wie de nieuwe aartsbisschop van Canterbury wordt.
Dat is bisschop Justin Welby van Durham.
Durham. Een stad die wel wat oproept.
Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik in 1977 met de trein onderweg was van Hull naar Newcastle, waar ik een jaar zou gaan studeren. De bootverbinding IJmuiden-Newcastle was er nog niet. De mooie treinrit leidde via Durham, en die stad kom je dan op zo'n machtig mooie manier binnenrijden, met de kathedraal boven alles uit torenend.En dan natuurlijk Welby's voorganger als bisschop, N.T. Wright. Uitgeverij Van Wijnen geeft zijn prachtige boeken uit. Kijk maar eens naar dit overzicht. We hebben nog wel overlegd over een bezoek aan Durham vanuit Nederland, maar dat is er niet meer van gekomen. Wright is inmiddels naar St. Andrews vertrokken. Onlangs bezocht Andries Knevel hem daar nog namens de EO.
Ik schat in dat een vertekkende bisschop zich in het algemeen verre zal houden van bemoeienis met zijn opvolging. Maar de verantwoordelijke benoemers zullen misschien toch rekening met de voorganger houden - en misschien hem zelfs raadplegen.
Hoe dan ook, al na iets meer dan een jaar wordt Wrights opvolger in Durham nu geroepen tot het hoogste ambt. Of hij nu een Wrightiaan is (als die al bestaan) of niet doet er eigenlijk niet zoveel toe. Welby brengt zijn eigen achtergrond en levensgeschiedenis mee; en die is indrukwekkend genoeg. En naar we mogen hopen en bidden zijn eigen door de Geest geschonken wijsheid. Die zal hij in dit ambt nodig hebben.

Wikipedia in het Engels over Welby.
RKK in het Nederlands over Welby.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten