vrijdag 10 augustus 2012

Reclamebelasting

Ook in Franeker staat de vernieuwing nooit stil.
Zo hebben we al weer een tijdje elektronische borden bij de invalswegen staan, waar evenementen op worden aangekondigd.
En we hebben sinds vorig jaar een activiteitenbelasting die alle bedrijven in de binnenstad moeten betalen. 400 euro per jaar geloof ik, maar het kan ook 600 zijn. Voor winkels die het helemaal van winkelend publiek moeten hebben, maar ook voor een klein postzegelwinkeltje voor liefhebbers ergens achteraf, of voor een buro dat cursussen organiseert via internet, of voor een landelijk opererende gespecialiseerde verzendboekhandel: als je een vanaf de openbare weg leesbaar naambordje hebt, dan betaal je mee.
Nou ja, als je dan ook maar ergens aan meebetaalt, dan heb je nog iets voor je geld.
Maar in hartje toeristenseizoen vermeldt het mooie elektronische reclamebord op dit moment precies één activiteit: het Fuel Power Event in het dorp Tzum rond 1 september. Gezelligheid, spanning en sensatie met trucks en tractoren voor jong en oud. Vermoedelijk niet gesubsidieerd uit de reclamebelasting. Wat zou er dan wel uit die reclamebelasting betaald worden? Een paar kraampjes bij elkaar geveegd op een zomeravondmarkt onlangs? De kermis met tien of vijftien rondhangende kinderen? Niet heel erg inspirerend allemaal.
Terwijl Franeker zoveel te bieden heeft. Wie op dit moment vanuit Harlingen binnenkomt ziet bij het binnenrijden van de binnenstad het fraaie oude klooster waar in 1585 de Franeker Universiteit werd gevestigd. Begrijpelijk dat vanuit de bevolking de roep klinkt om dat aanzicht zo te laten en er geen gebouwen voor te zetten, zoals nu de bedoeling is. Maar wat als we het gebouw mooi in het zicht laten staan? Dan zal men er ook graag binnen willen kijken. De sfeer proeven van de oude universiteit.
Dat kan. De gang met oude balken, de ruimte waar de snijkamer was, werkplaats voor de medische faculteit. De bibliotheek, arsenaal van alle wetenschap.
En toch kan het niet. Ik weet niet aan hoeveel projectontwikkelaars deze gebouwen in de afgelopen jaren al verkocht zijn. Wel is de omgeving al grondig bedorven door een rijtje zuinige en vooral erg saaie eensgezinswoninkjes te plaatsen, en een rij garageboxen die het zicht op de prachtige binnentuin geheel benemen.
En verder is het allemaal nu in bezit van de Zorggroep Noorderbreedte. Het laatste wat ik heb gehoord is dat die de ruimten in het klooster als cursusruimte willen gebruiken. Nou ja, dan zien tenminste sommige mensen er nog eens iets van. Maar het blijft een tragische wijze van omgaan met cultureel (én toeristisch) erfgoed.
Of het allemaal te laat is? Zou de crisis nog iets kunnen redden? Noorderbreedte zou misschien dezelfde zorg die men in de nieuwbouw wil bieden ook elders kunnen aanbieden (Groot-Lankum?). Dan maken we van de vrijvallende ruimte een mooi park, en het klooster richten we weer in zoals het er tijdens de universiteitsperiode uitzag. Daar willen we als Franekers best reclamebelasting voor betalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten