donderdag 26 juli 2012

Film kijken

Vandeweek weer een zomeravondwandeling gemaakt. Dat verschijnsel bestaat uit een uurtje wandelen met zoveel leden van onze kerkelijke gemeente als mee willen, en dan koffie, thee of fris bij een gemeentelid als eindpunt. Een van de trouwe deelnemers staat er overigens op het een simmerjûnkuier te noemen - maar hij is nog niet zo ver gegaan dat als we de Nederlandse naam blijven hanteren, dat hij dan niet meer meeloopt. (Hij komt uit de buurt van Rotterdam - over integratie gesproken.)
Twee middelbare scholieren vertelden tijdens het wandelen van een gezamenlijke onderneming: het schrijven van een musical. Het verhaal speelt zich af op een boerderij en dieren spelen de hoofdrollen. Ik vroeg of George Orwells Animal Farm hen had geïnspireerd. (Een boek dat tot mijn verbazing op dit moment in het Nederlands niet nieuw leverbaar is. Is Orwell uit de tijd? Misschien maar eens duiken in Orwells tijd met behulp van Th.J. Hoonings George Orwell in zijn tijd.) Nou, dat boek hadden ze in de klas inderdaad wel behandeld. En wel door classicaal de film te bekijken.
De film! Wat is er mis met het lezen van een boek? Wel, dat achtte de docent toch wat minder praktisch, alle leerlingen een boek uitdelen of laten kopen en dan classicaal gaan zitten lezen. En daar kun je je zelfs als uitgever wat bij voorstellen. Bovendien, na de film volgt vaak later alsnog het boek. De verhalen zijn bekend van uitgevers die in de begintijd van de film het einde van het boek voor zich zagen. Een Italiaanse uitgever schijnt bij het uitkomen van de verfilming van Gone with the Wind tot aan de Hoge Raad geprocedeerd te hebben om de vertoning in Italië te verbieden. Intussen hebben uitgevers van romans allemaal één grote droom: dat een van hun boeken verfilmd wordt.
Daarmee wil ik niet zeggen dat ik ervan overtuigd ben dat intussen een handvol leerlingen het boek van Orwell al zal hebben aangeschaft. (Zeker niet als het niet leverbaar is.) Maar wat wel onmiskenbaar waar is, is dat twee leerlingen inmiddels een musical aan het schrijven zijn. Zonder roman geen verfilming, zonder film geen muscialschrijvende leerlingen, zonder schrijvende leerlingen geen nieuwe schrijvers, zonder nieuwe schrijvers geen nieuwe romans voor nieuwe lezers en nieuwe verfilmingen.
Laat ze maar filmkijken!
Ik heb meteen maar gevraagd of ze al iemand hadden voor de rol van Big Brother.
Maar ik was even in de war. Dat is dat andere boek van Orwell. (Wel leverbaar.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten