vrijdag 16 maart 2012

Ongemakken, nee: vreugden

Het is Boekenweek. 'Vriendschap en andere ongemakken' is het thema. Wat is dat toch in onze cultuur, dat we van zo'n thema vriendschap niet gewoon iets voluit blijs en moois kunnen maken, maar dat het dan weer een ongemak moet heten. Ironie als hoogste deugd - en het vindt zijn verdere weg dan ook nog zo vaak als cynisme.
Boekhandel Wever Van Wijnen heeft het thema in elk geval maar veranderd in 'Vriendschap en andere vreugden'.
Bij de Boekenweek hoort ook het Boekenweekgeschenk. Een historische gebeurtenis in fictie gegoten door Tom Lanoye. Een beetje zoals het boekje van Kees 't Hart over gebeurtenissen rond de sluiting van de Franeker Universiteit dat we vorig najaar in onze goede stad Franeker uitgaven: Het beeld van Goethe. Ik hou daar wel van: wat is werkelijkheid, wat heeft de schrijver bedacht en ingevuld. In het boekje van Lanoye komen scenes voor met historische personen, en die zijn intrigerend en overtuigend. Lanoye kan schrijven en zijn geschenk is dan ook lovend ontvangen. Zelf vond ik er ook wel behoorlijk banale stukken inzitten, en het weggeven houdt dan ook altijd wel iets dubbels. Dan zijn er nog wel andere boeken die we onze relaties mee zouden willen geven.
Maar ja, de wereld ziet niet altijd zo in elkaar als je het graag zou zien. In het verleden hebben we als boekhandel onze boekenweekkopers wel de keus geboden tussen het officiĆ«le Boekenweekgeschenk en het actieboek van de BCB, ook wel 'christelijk boekenweekgeschenk' genoemd. Daar kwam dan uit dat er minder dan een handvol voor het alternatief kozen. Deze keer hebben we dat alternatieve geschenk dus maar gewoon voor de nog altijd weggeefprijs van € 4,95 op de site gezet. Want hij is wel de moeite waard, de detective Aslander van Rien van den Berg. Nog niet eens zozeer als detective: dat blijft toch wel een erg lastig genre om overtuigend te maken. Kun je als lezer geloven dat die moordenaar zijn moord zou plegen? Kun je de redeneringen volgen die leiden tot de oplossing van de moord? Maar het is wel heerlijk om een boek te lezen dat ergens over gaat, waarin mensen praten zoals mensen praten, en dat je graag uit wilt lezen. Ik heb het op ons laptopje gelezen (mijn eerste e-boek) omdat ik uit anderen hoofde contact met Rien van den Berg had (hij komt in mei in Franeker preken) en hij een conceptversie vast toemailde. 'Je wilt het toch wel graag uithebben,' constateerde mijn geliefde die mij erin verdiept zag. Dat was zo. En dat is nog altijd het beste compliment voor een boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten