dinsdag 31 januari 2012

Licht

Hare majesteit viert vandaag haar verjaardag en mag zich weer een golf van gissingen laten weggevallen of ze vandaag haar aftreden aankondigt. Ik ga ervan uit dat ze als ze zover is in de dagen daarvoor eerst nog een of andere benoeming doet die de media dan kunnen interpreteren als een signaal dat haar abdicatie aanstaande is. Anders is het ook zo sneu voor de royalty watchers. Ik hou het er maar op dat de vraag rond majesteits aftreden een mooie voorafschaduwing is van het moment van de wederkomst van de Heer: van die dag en dat uur weet niemand. En verder sta ik vooral stil bij de verjaardag van mijn jongste broertje. Ook al weer 53!
    De uitnodiging om die verjaardag te komen vieren in Dover kon hij helaas niet aannemen. We hadden nog best ruimte in het East Cottage van de South Foreland-vuurtoren. Wat een uniek plekje om een lang weekeinde door te brengen. Onbegrijpelijk dat zo’n onderkomen niet al jaren vantevoren gereserveerd is. Als u het niet verder vertelt geef ik u de link.
    De eredienst vierden we zondag in de kathedraal van Canterbury. Het was Candlemass, de herdenking van de presentatie van Jezus in de tempel, die in de dienst gepaard ging met een processie van het koor naar het schip met kaarsjes in de hand. We gedachten hoe het Licht der Wereld voor het eerst naar de mensen toekwam. De bisschop van Harare preekte en legde uit hoe het feest een bijzondere combinatie vormt van vrede en strijd: Simeon die in vrede kan heengaan nu hij de Heer heeft gezien, en Maria die een zwaard door haar ziel krijgt aangezegd. Dat zwaard ervaren de gelovigen in Zimbabwe op dit moment sterk. Ik had daar helemaal niet van gehoord, maar er worden in Zimbabwe kerken gesloten en christenen vervolgd. De bisschop gaf een indrukwekkend getuigenis van kracht in zwakheid.
    Terug op de White Cliffs of Dover werden we keer op keer stil van het licht, dat tussen de wolken door over de zee werd gestrooid. Beelden die je met je meedraagt het werk weer in.
    Vandaag overigens rustig kunnen werken: ik ben geen rayonhoofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten