maandag 19 december 2011

Nova Zembla


 
Ons personeelsreisje ging vorige week naar Nova Zembla.
Dat zou nou best eens mooi zijn, om daadwerkelijk op Nova Zembla te kijken. (Poolexperts Thika Travel laten zich op hun website niet uit over de prijs van de reis, maar leveren wel mooie foto’s.)
Wij maakten er voorlopig eerst een Nederlands dagje van. Eerst het Rijksmuseum, waar conservator Ab Hoving, hoofdrestaurator scheepsmodellen bij de Marinemodellenkamer van het Rijks, ons meenam naar ruim 400 jaar geleden. Hij heeft met teruggevonden eigendommen van de overwinteraars in handen gestaan. Het museum heeft er een kleine tentoonstelling aan gewijd.
Wij reisden met elkaar terug naar Friesland om even oog in oog te staan met het schip waarmee Willem Barentsz en de zijnen de reis naar Nova Zembla maakten, althans wat daarvan inmiddels overeind staat. In de Harlingen Willemshaven wordt een replica van het schip gebouwd. Een mooi project.
Tenslotte na een eenvoudige doch voedzame maaltijd, de film. Ongetwijfeld waren wij met zijn dertienen de meest beslagen ten ijs komende bezoekers van de eerste 400.000 die Nova Zembla al hebben bekeken. Erg meeslepend is-ie niet, en er mankeert historisch en praktisch wel het nodige aan. Maar in combinatie met wat we al gezien hadden is het verhaal nu toch wel bijna compleet.
Niet helemaal: want de kroon op het historische verhaal is toch wel het reisverslag van Gerrit de Veer zelf: het fraaie boekwerk dat in 1598 al binnen een half jaar op de markt was en een groot succes werd. Wie de fraaie facsimile-heruitgave van de eerste druk uit 1598 in handen heeft, die bladert mee met de eind-zestiende-eeuwse lezer. De beelden die op ons nationale netvlies staan, die komen we daar als authentieke prenten tegen. Een historisch document, dat vanaf eind januari in de boekhandel ligt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten