vrijdag 30 december 2011

Hebberig


 
Theologische boeken per kilo in Ermelo, daartussen bracht ik de afgelopen twee dagen door.
Of, juister gezegd, tussen een aantal honderden alleraardigste mensen die die boeken kwamen kopen. Het viel bezoekers op wat een oase van rust deze boekenverkoop was. ‘Waar gekocht en verkocht wordt is het altijd een gekwek en geroezemoes; hier niet,’ zei iemand. En zo was het: in alle rust gingen de vingers en de ogen de uitgestalde banden langs om steeds weer net dat boek eruit te vissen waarnaar men wel, maar meestal niet, op zoek was.
            In de sociale media werd in alle openheid erkend dat men er hebberig van werd, boeken voor vijf euro per kilo of minder. Liefhebbers die er van schrokken hoe vaak er twitterberichten langskwamen van mensen die zouden gaan kijken: dat waren allemaal mogelijke concurrenten.
            In de auto heen en terug luisterde ik cassettebandjes (ze zijn er nog, auto’s met cassettespeler) waarop Our Mutual Friend van Dickens werd voorgelezen. Aan het eind van een jaar waarin het nieuws volledig en tot in het absurde werd overheerst door de zogeheten crisis is dat een roman die het lezen waard is. Bella Wilfer, opgenomen in het gezin van Boffin, die onverwacht een fortuin heeft geërfd, wenst haar weldoener maar één ding toe: dat hij het zo snel mogelijk weer kwijtraakt. Een van de hoofdstukken begint met een portret van een Man van de Wereld, die handelt in aandelen, en ‘zoals we allen weten, handel in aandelen is het belangrijkste wat we in deze wereld kunnen doen. Heb geen antecedenten, geen karakter, geen opvoeding, geen ideeën, geen manieren; heb aandelen. Heb genoeg aandelen om in Raden van Bestuur zitting te nemen, reis voor mysterieuze aangelegenheden heen en weer tussen Londen en Parijs, en wees een groot man. Waar komt hij vandaan? Aandelen. Waar gaat hij heen? Aandelen? Wat is zijn smaak? Aandelen. Heeft hij principes? Aandelen. Hoe krijgen we hem in het parlement? Aandelen. Misschien heeft hij zelf nimmer iets gepresteerd, nimmer iets bedacht, nimmer iets tot stand gebracht? Het afdoende antwoord: aandelen. O machtige Aandelen!’

Het eerste boek dat ik bij binnenkomst in Ermelo uit de rijen boeken plukte was: Onze wederzijdse vriend. Het is voorzover ik kon zien op de eerste dag ook al verkocht. Maar het is ook nieuw al bijna 150 jaar leverbaar.

Laten we dus op 2011 niet terugkijken als een crisisjaar. Het was een jaar van onze Heer. En als we van Hem een nieuw jaar krijgen, dan zal dat ook een jaar van Hem zijn. Bij Ann Voskamp vond ik een prachtig citaat van Luther, dat ook voor het nieuwe jaar geldt: ‘God schiep de wereld uit niets, dus als wij niets zijn, kan Hij ook van ons iets maken.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten