vrijdag 21 oktober 2011

Een handvol redenen om niet te bloggen

De laatste blog is al weer drie weken oud. Daar zijn nogal wat redenen voor.
Bijvoorbeeld.

1 oktober: pontbaas geweest op Keimpetille. Wat een succes die pont. Meer dan 6.000 mensen overgezet in twee maanden tijd. Maar het is ook een uniek vervoermiddel op een uniek plekje. De moeite waard om voor naar Friesland te reizen, zoals die zaterdag twee zussen deden, om nog een beetje verjaardag te vieren.

Week later, 7 oktober, presentatie van de novelle van Kees 't Hart, Het beeld van Goethe. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de sluiting van de Franeker Universiteit in 1811. Een intrigerend spel met waarheid en fictie. Leuk om af en toe literatuur uit te geven.

De week daarna was helemaal een gekke boel. Eerst werd de Bosatlas van de geschiedenis van Nederland gepresenteerd aan prins Willem-Alexander. Had mijn bescheiden bedrijfje niks mee te maken, want de uitgever van die schitterende atlas is Noordhoff. Maar wel leuk was dat voordat de prins het boek in handen kreeg wij als verzendboekhandel al een paar honderd atlassen verkocht hadden, via de mooie website over de atlas. Hebt u het gemist, bekijk 'm dan maar eens. Meteen daarna: Frankfurt. Een paar dagen wentelt men zich daar op de Buchmesse in de boeken. Collega Albert spreekt er de buitenlandse theologische uitgevers, ik zwerf rond op zoek naar bijzondere dingen. Heruitgegeven middeleeuwse handschriften voor de echte liefhebber, nieuwe historische auteurs. Zo kwam ik bijvoorbeeld een fraaie historisch-maritieme atlas van WO II tegen: indrukwekeknd om aan alle zeeslagen en maritieme operaties ook weer te zien dat het een echte wereldoorlog was. Zou ook in Nederlandse vertaling iets moois opleveren. Kijken of dat lukt.

Diezelfde vrijdag alweer een boekpresentatie: een mooi gebonden boekje over de universiteitsbibliotheek van de voormalige Franeker Universiteit, ten doop gehouden op een boeiende studiedag.

Aansluitend een weekendje bij de familie in Berkel en de maandag daarop een hele dag met fotograaf, meedenkers van NS en EO, en de vormgever sleutelen aan het treinreisfotoboek dat eind november gepresenteerd moet worden. Heerlijk zo'n dagje echt bouwen aan een boek. 's Woensdags een dagje naar de CBC boekencentrale in Houten, praten over distributie, automatisering - de randvoorwaarden om boeken bij de klanten te krijgen. Zou veel over te zeggen zijn.

En vandaag op één dag twee boekpresentaties bij het leger: een boek over de geschiedenis van de Infanterie en een boek over het Regiment Johan Willem Friso. Altijd leuk zulke bijeenkomsten. Het blijft toch wel bijzonder hoe een boek altijd blije gezichten oplevert. Vanochtend vroeg (de eerste presentatie was al om 9 uur) waren die gezichten wel extra blij, want gisteren was tot een uur of half zes de pallet met boeken die de Poolse drukker had afgeleverd nog zoek. Mooi dat het allemaal goed kwam.

Hopelijk volgende week tijd voor een lange slinger losse eindjes van de afgelopen weken.

En dan misschien nog eens blogs over Jonathan Israel, over het boekenvak, over studiebijbels, over het Nieuwe Testament voor Iedereen, over schilderijen en foto's van Marc en Henny de Klijn, over treinen, ach, waarover allemaal wel niet. Maar misschien ook wel weer een paar weken niet, als er nog weer eens een middag boeken zoekraken of iets van dien aard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten