vrijdag 22 juli 2011

Ultragereformeerd voetballen kijken

Vanochtend in de krant een stuk over de delen IV-A en IV-B van het Verzameld werk van A.A. van Ruler, met een citaat uit Ultragereformeerd en vrijzinnig onder het kopje: 'Kan een kind van God genieten van seks?' Is het nu omdat kadertjes altijd eerst worden gelezen en dan pas, als het naar meer smaakt, de hele lap tekst van een artikel, dat de ogen naar deze kolom worden getrokken? En dat ik even later, na de ruiling der katernen, hetzelfde zie gebeuren bij mijn tafelgenote?
Wat daarvan zij, als het hele Verzameld werk een even grote dichtheid aan citeerbare passages heeft, dan zouden deze kloeke banden snel uitverkocht kunnen zijn; en er zou dan zeker geen sprake mogen zijn van stopzetting van het project, zoals op dit moment dreigt.
"Aanváárdt men de geslachtsgemeenschap, met haar verrukking, dan aanvaardt men alles. Bijvoorbeeld ook het spel. Wat doen volwassen mensen in het liefdesleven anders dan spelen, puur voor hun plezier? Aanvaardt men dit positief en bewust, dan staat men ineens totaal anders in de wereld. Men kan dan als geestelijk mens met lust kijken naar een voetbalwedstrijd en in het plezier dat men - ook als men tegen de dood aan leeft, daarin heeft, een moment van de heiliging vinden."
Mogelijk dat in de huizen van Nederlands Dagblad-lezers dezer dagen hier en daar in de avondstond de vraag zal opklinken: wat zal het worden, een voetbalwedstrijd?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten