donderdag 14 juli 2011

Gedrukte informatie

Tja, zou het inderdaad alleen nog maar neergang en terugloop zijn als het om gedrukte media gaat? Nu InSpirit Media weer ter ziele. Geen Koers meer, en geen Elisabet, om maar eens wat te noemen. En hoofdredacteuren en directeuren van kranten en boekenuitgevers die aangeven dat het allemaal zo moeizaam is.
Nou ja, dat is het soms ook wel. De ene dag verkoop je van een goedlopend boek veertig exemplaren, een volgende dag van alle boeken die je hebt uitgegeven bij elkaar nog geen veertig.

Dat betekent wat mij betreft vooral dat je ervoor moet waken om op zo'n dag van veertig stuks van één titel niet ronkend bij jezelf te denken hoe goed je het doet, en richting collega's met problemen een gevoel te hebben dat het heus niet slecht hoeft te gaan als je maar de goeie dingen doet. En even hard moet je je ervoor hoeden om op een dag dat er bij het grote Centraal Boekhuis maar veertig boeken worden besteld, met een somber gevoel rond te lopen dat de ondergang nu ook in Franeker aanstaande is.

Gelukkig is meestal het gevoel overheersend dat er zoveel boeiende projecten zijn waar we als boekhandel mee bezig zijn (mooie partijen opruimingsboeken, klanten die spontaan ons antiquariaat ontdekken, bijzondere boeken die eraan komen en waar we de publiciteit mee in kunnen), en zoveel schitterende boeken om uit te geven (de nieuwe Keller, nieuwe delen van Tom Wrights NT-commentaar, een indrukwekkend boek van Miroslav Volf over de Islam, een prachtig treinenboek met foto's van Martin Kers en teksten van Hans Bouman), dat je er opgewonden van zou kunnen raken.
Die opwinding wordt dan wel weer getemperd door het besef dat het allemaal wel gedáán moet worden. Collega Albert de Vos mag graag zijn tante citeren: " Fijn, jongen, dat je het zo druk hebt!"

Nu eerst maar eens onze digitale aanbiedingencatalogus de wereld in. Voor het eerst alleen op verzoek de catalogus nog op papier (en dus ook bij ons: minder gedrukte communicatie). Spannend!

1 opmerking:

  1. Mooi dat jullie dat boek van Volf uit gaan geven! Daar kijk ik naar uit!
    Is het een idee om ook 'Against the tide' uit te geven? Of gaat dit al gebeuren? Mooie en treffende columns, heerlijk om er 's avonds eentje te lezen. En een laagdrempelige manier om kennis te maken met Volfs gedachten en oeuvre. Ik was er erg door geraakt.
    Alle goeds met het uitgeven van alle mooie boeken! Ik geniet ervan, ook van de Wright-boeken.
    Danielle

    BeantwoordenVerwijderen