donderdag 9 juni 2011

Vakantie in Engeland

Er even tussenuit geweest in Engeland. Het blijft een bijzonder volk, die Engelsen.
Echte taalmensen ook. Zet de radio aan in Engeland en je hoort goed geformuleerde zinnen, met een hoofdletter aan het begin en een punt aan het eind. Die tref je bij ons zelden in het openbaar aan. Maar dat komt omdat Engelsen constant door taal omgeven zijn. Voor alles is een opschrift, een bordje, een briefje. De mooiste van deze vakantie trof ik aan op de kaartjesmachine in de bus: of de gewaardeerde klanten zo vriendelijk wilden zijn het geprinte kaartje pas te pakken als het door de machine was afgesneden. Tja, daar waren veel klachten over bij de chauffeurs, dus daar laten we mooie bordjes voor graveren.
Een prachtige ervaring was de Hemelvaartsdienst in de kathedraal van Gloucester. Voor de laatste bijdrage van het koor processeerden we allemaal naar buiten, terwijl het koor zich naar de torentrans begaf. Zo keken we op deze vroege ochtend (de dienst begon om zeven uur) de strakblauwe hemel in, waar Christus ons is voorgegaan.
Maar: niet om ons hier achter te laten met alleen maar het verlangen naar de hemel. Tom Wright zegt daar veel moois en goeds over. Hij was jarenlang bisschop in net zo'n prachtige kathedraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten