donderdag 16 juni 2011

Chaim Potok

Een opmerkelijk bericht gisteren: Brandaan (Peter van Dijks literaire uitgeverij onder de vleugels van De Vuurbaak) gaat het werk van Chaim Potok uitgeven. Dat is een felicitatie waard.
Het moet ergens in de tachtiger jaren zijn geweest dat ik hier in Franeker de suggestie deed om het werk van Potok in het Nederlands te gaan uitgeven. We hebben het dan nog over uitgeverij Wever. Hoe het precies gegaan is weet ik niet meer: of de gebroeders Wever het te ver af vonden liggen van de kernactiviteit van de uitgeverij (theologische boeken), of dat ik zelf toen heb geconcludeerd dat het vermoedelijk een brug te ver was - hoe dan ook, het kwam er niet van.
Potoks werk kwam terecht bij uitgeverij BZZTôH, een weliswaar literaire uitgeverij, maar toch een uitgever waar het een wat vreemde eend in de bijt was - zeker in later jaren. Maar een speciale persoonlijke verstandhouding tussen Potok en zijn Nederlandse uitgever Phil Muysson zorgde ervoor dat het werk van Potok in mooie uitgaven verscheen, soms zelfs eerder in Nederland dan in de VS. Uitverkoren werd ook verfilmd, en ik herinner me dat een van mijn broers de film is gaan zien en bij thuiskomst in tranen uitbarstte, zo had het verhaal hem aangegrepen.

BZZTôH ging in 2009 failliet en maakte een doorstart. Ik ben er van uitgegaan dat Potok leverbaar zou blijven, maar dat geldt op dit moment alleen voor de pocketedities van Uitverkoren en Davita's harp.
Scherpzinnig als altijd heeft Peter van Dijk nu de rechten op kunnen pikken en komt een prachtboek als Mijn naam is Asjer Lev weer beschikbaar. Niet zo lang geleden heb ik Het boek van het licht nog gelezen, dat mag er direct ook wel bij. En doe dan De familie Slepak ook maar, een onthutsend verhaal over dissidenten in de Sovjet-Unie, nog niks niet achterhaald.

Maak er wat moois van, Peter!

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verhaal over prachtige boeken. Toen ik begin jaren tachtig enige tijd mijn werk moest neerleggen, kreeg ik van een van de gebroeders Wever (all drie de broers woonden in mijn wijk) een boek van een mij toen nog niet bekende schrijver: The Book of Lights van Chaim Potok. Na een brand die me talloze boeken kostte kon ik gelukkig alle Potoks weer opnieuw aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen